Kinderen snoepen 2 x zo veel als ouders denken



Heb jij een kind met zware botten of onverklaarbare gewichtstoename? Misschien ligt de oorzaak toch wel gewoon bij ongezond eetgedrag. Kinderen snoepen namelijk veel meer dan hun ouders denken. Dit blijkt uit onderzoek van het gezondheidsinitiatief JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht)…

Snoepen, snacken & snaaien

JOGG liet onderzoek uitvoeren onder ruim duizend kinderen van 12 tot 16 jaar en ouders van kinderen van 4 tot 16 jaar. ​Uit dit onderzoek blijkt dat kinderen twee keer zo vaak naar ongezonde snacks grijpen als hun ouders denken.
Kinderen geven tijdens het onderzoek overigens gewoon toe dat ze meerdere malen per dag snoepen, terwijl slechts een fractie van de ouders hier een vermoeden van heeft. Er lijkt dan ook sprake van een aanzienlijk gebrek aan communicatie tussen ouders en kinderen.
Al met al heeft de gemiddelde ouder geen flauw benul van hoeveel snoep, chips, ranja en frisdrank er bij hun kinderen naar binnen gaat.

​Slecht voorbeeld

De oorzaak van het buitensporige snoepgedrag zou hem vooral zitten in de gemakkelijke verkrijgbaarheid van snoep en snacks. Als kinderen maar een kastdeurtje hoeven open te trekken voor een zak snoep, dan zit er logischerwijs geen rem op. En bij schrikbarend veel gezinnen is er standaard snoep, koek, chips, ijs en frisdrank voorradig.
Ook de leefstijl van ouders beïnvloedt het snoep- en snackgedrag van kinderen sterk. Diëtiste Ria van Dijk: “Er komen kinderen bij mij op consult die slechts eens per week een gezonde warme maaltijd krijgen.” En als er thuis slecht wordt gegeten, dan is de kans klein dat er op school wel naar gezonde kost wordt gegrepen.
​Dat kinderen zich ook buitenshuis tegoed doen aan ongezonde snacks blijkt wel uit de zakgeldbesteding. Maar liefst 57 procent van de kinderen tussen de 12 en 16 jaar geeft aan zakgeld te besteden aan snoep, snacks en frisdrank.

Veel ouders hebben het beste met hun kinderen voor, maar beschikken simpelweg niet over de nodige kennis wat betreft gezonde voeding. Zorg jij ervoor dat jouw kind gezond eet? Weet jij wat jouw kind zoal snackt en snoept gedurende de dag? En probeer je dat te beïnvloeden, en zo ja, hoe?

Tidak ada komentar:

Posting Komentar