Zomerfruit

Waarom is watermeloen zo gezond?





Watermeloen is vandaag de dag het hele jaar door verkrijgbaar. Toch zijn watermeloenen in de zomer veruit het lekkerst. ’s Zomers kunnen watermeloenen namelijk buiten in de zon groeien en hoeven ze dus niet in een kas te worden gekweekt. Zodoende wordt het vlees van een zomerse watermeloen lekker zoet en sappig. Kortom: zomer = watermeloen…

Voedingsstoffen in watermeloen

Watermeloen is niet alleen erg lekker, maar ook uiterst gezond. Watermeloen bestaat namelijk voor 90 tot 95% uit water en bevat daarnaast verscheidene essentiële voedingsstoffen. De belangrijkste hiervan zijn als volgt:
  • Vitamines A en C
  • Bètacaroteen (provitamine A)
  • IJzer & Kalium
  • Vitamine B1 & B6
  • Lycopeen
Al met al is watermeloen voedingsstofrijk en caloriearm. Watermeloen bevat namelijk slechtst 37 kilocalorieën per 100 gram.
Weetje: een watermeloen heeft een beduidend lagere caloriedichtheid (= kcal per 100 gram) dan een appel!

Gezonde eigenschappen van watermeloen

Watermeloen is smaakvol, verfrissend en dorstlessend, en zodoende ideaal zomerfruit. Watermeloen heeft zelfs nog meer gezondheidsvoordelen. Zo heeft watermeloen een bloeddrukverlagende werking vanwege de noemenswaardige concentratie kalium. Daarnaast werkt het bètacaroteen in watermeloen als een krachtig antioxidant. Het beschermt de cellen van je lichaam door gevaarlijke vrije radicalen onschadelijk te maken. In je lichaam wordt bètacaroteen omgezet in vitamine A. Vitamine A zorgt voor een gezonde opbouw van o.a. huid, haar en ogen.
Tot slot verhoogt watermeloen de potentie bij mannen vanwege de aanwezigheid van de aminozuren citrulline en arginine. Deze eiwitbouwstenen bevorderen de productie van stikstofmonoxide en hebben zodoende eenzelfde uitwerking als Viagra.
Weetje: het gewicht van een watermeloen kan oplopen tot wel 15 kilogram.

Voedingswaarde watermeloen

Watermeloen bestaat voornamelijk uit water, koolhydraten en (essentiële) micronutriënten zoals vitamines, mineralen, spoorelementen en fytochemicaliën. 100 gram watermeloen heeft de volgende voedingswaarde:
  • Calorieën: 37
  • Koolhydraten: 8 gram
  • Eiwitten: 1 gram
  • Vetten: 0 gram

Tot slot

De zwarte zaden in de donkergroene watermeloen zijn niet eetbaar. Je kunt desgewenst kiezen voor een pitloze lichtgroene watermeloen.



Tidak ada komentar:

Posting Komentar